Dream big, run far

četrtek, 17. marec 2016

Podbrdo Trail Running Festival poleg tradicionalnega GM4O in kraljevskega Ultra Pušeljc Traila ponuja tudi krajšo, 12 kilometrsko traso Graparskega trimčka, po kateri so se v soboto pognali ambasadorji PTRF-ja. Jep, Jožko in Teodor sta poskrbela še za eno tekaško druženje z ambasadorji tekaškega praznika v Podbrdu. In lepšega dneva si skoraj nista mogla izbrati. Prvotno zamišljeno traso po sledeh rapalske meje je bilo potrebno zaradi novozapadlega snega sicer prilagoditi razmeram in tako se je družba odpravila po razglede na pot, kamor se bodo junija podali tisti, ki jim ni do maratonskih razdalj ali pa mogoče šele vstopajo v mistični svet tekanja po neokrnjeni naravi.
Med njimi bo pa tudi mladi Žan Drole, ki se nam je pridružil tudi v soboto. Štirinajst let šteje dečko. In čez nekaj let se bosta morala Bratina in Zupančič preklemano potruditi, da jima “t’mav” ne bo mešal štren :)
Štartali smo lahkotno. Mnogo bolj kot Jožko, ki je z nekaj intervali v klanec poskušal v kader fotoaparata ujeti falango tekačev za sabo in pri tem navdušil s svojo kondicijo. Kot da se nikomur ni preveč dalo stopiti z jutranjega sonca. Samo Šapa in Boč, naša pasja spremljevalca, sta se navdušeno podila gor in dol ter pridno nabirala višince.




Najbolj zagrizena sta bila ravno Slavc in Žan. Najstarejši, legenda GM4O in najmlajši, ki legenda še bo :) Kilometri v sproščenem klepetu hitro minevajo. Nekaj centimetrov snega, ki se na trenutke prav nemarno predira, daje vedeti, da smo že razmeroma visoko in da se bo pot kmalu obrnila navzdol. Zadnji kilometri UPT-ja po stari progi GM4O nas zdaj že peljejo navzdol. Proti Petrovemu brdu. Tek po zasneženi strmini je balzam za kolena in nihče se prav posebej ne “špara”. Za mostom, ki na Petrovem brdu pelje čez glavno cesto nas počaka Jožko. Kozarček soka iz Jožkotovega mobilnega bifeja, in že se nam pridružita še Teodor in druga najmlajša članica, Žigatova Nia ;) Nekaj nujnih fotk za arhiv in facebook in že ponovno zagrizemo v asfaltni klanec, ki bo vsem tistim na UPT-ju po dobrih 100 kilometrih že pošteno “kravžljal” živce :)
Ko se pot obrne navzdol, Katja, Slavc, Marjan in Žan potegnejo naprej. S Tonijem in Renatom debatiramo o naglavnih lučkah in Tonijevih izkušnjah iz UTMB-ja. Poslušam ga kot otrok, a že naslednji trenutek z modrostjo starega mačka predajam lanskoletne izkušnje s 100 milj Istre Renatu, ki se bo s 100 kilometrsko preizkušnjo spopadel letos. Srečno! in toplo se obleci J Nekje med Žbevnico in Buzetom sem bojda obstal, ko se zavem, da se mi moj zmešani pes že nekaj časa ne mota med nogami. Pa tudi drugi pred mano so sumljivo suvereni v svojem koraku… Hja, drugega, kot obrniti se spet navzgor mi ne ostane in po nekaj dodatnih višincih najdem dva mahajoča repa, pa še Tedija, Žigata in Nio, ki na skali občudujejo razgled na Črno prst in Podbrdo tam spodaj. Čas za par fotk in dalje proti Podbrdu. Razgledi so čudoviti in moja romantična duša hitro zapade v sanjarjenje, kako fajn bi bilo te poglede zaživeti junija ob večernem soncu, pred zmagovitim finišem v cilj UPT-ja. Hitra kalkulacija in podatek, da bo za to potrebno preteči dobrih 100 kilometrov v 14 urah… hja, tudi v mraku bo ok :)  



Z Žigatovo potomko se zaklepetava… o trimčku gre beseda, pa o karateju, ju-jutsu-u in plezanju. Pa o nabiranju njenih tekaških kilometrov… Bolj v hrib, kot po ravnem. ”Hja, kaj pa čem ob takem fotru…” pridoda in oba se nasmejiva. Prečkava cilj vseh treh tekov in skupaj se podamo do prostorov Turističnega društva, kjer nas že čakajo obloženi kruhki in gajbica Stezičarja od Katke in Tonija. Žan, najmlajši med junaki, je za mizo že pridno mlatil prisluženi sendvič. Preostanek druženja je minil v prijetnem klepetu in preden so se vsi podali v svoje avtomobile ter Marjan s smučkami čez hrib, sta Jožko in Tedi vse prisotne razveselila še s personaliziranimi rutkami oz. buffi. Zares lepa gesta.
Minil je še en super dan v prijetni tekaški družbi. Tokrat malo okrnjeni, a že naslednjič se nam zagotovo pridružita tudi Rok in Špela.  Verjetno na malo daljši ogledni turi :)

Četudi so Graparji teku nadeli malce hudomušno, ljubkovalno ime – Graparski trimček – le ta postreže z lepim vzponom in spustom. Zložne gozdne mulatjere in čudoviti razgledi ne zaostajajo za tistimi, ki jih ponujata večja brata. 12km z 800m vzpona poskrbijo za povišan srčni utrip in lepo doživetje v prelepi Baški grapi.

0 komentarji:

Moja fotografija
Photographer, designer, dreamer & long distance trail runner, finding out the true meaning of one's thought "To run an Ultra marathon you have to be arrogant enough to believe that you can do it... And stupid enough to try."