Dream big, run far

petek, 18. marec 2016

Četrkova (podaljšana) Grmada

Po dolgem času je včeraj spet padla Polhograjska grmada. Že vsaj pol leta je odkar sva z Valerijo nazadnje opravila trening med pripravljanjem na Učka trail.
Včeraj je bila zasedba malo drugačna. In številčnejša. S Katjo sva zadnjič na Graparskem trimčku hitro zagrabila za Žigovo povabilo na njihovo tedensko druženje na Grmadi in nekaj dni kasneje me Katja že čaka pred blokom in pičiva v smeri Polhovega gradca. Na parkingu v Dvoru je bila družba že zbrana. Ker sva s Katjo malo zamujala, časa za posebne priprave ni bilo in vetrovke si še zapel nisem, ko smo že grizli v prvi klanec. Peter, Marjan, Bojan, Žiga in Katja ter še nekaj ta hitrih potegnejo naprej. Malo rezervirano jim sledim, ker imam v načrtu iz Grmade podaljšati čez Katarino in  Toško čelo do doma. Pot je v zahajajočem soncu prekrasna in pogled stalno uhaja čez ramo nazaj. Na grebenu je poklicna fotografska deformacija prehuda, popustim in izvlečem pametnjakoviča (pametni telefon) ter pritisnem nekaj fotk. Z vrha Grmade se razlegata sproščen smeh in pogovor ta hitrih, pospešim zadnje metre in uspe mi še narediti eno fotko zbranih v zadnjih zdihljajih svetlobe.








Z vrha se dokaj hitro poberemo. Kot ponavadi gor piha in hitro nas začne hladiti. Energijska ploščica, malo vode, pozdrav družbi in že se znajdem sam v popolni temi na poti proti Katarini. Luna je dovolj močna in fajn dopolnjuje mojo petrolejko na glavi. Že nekaj časa nisem tekel v temi po gozdu in traja nekaj časa, preden se oči navadijo. Zaradi vetra se mi solzijo in bolj en drek vidim. Tečem kar hitro. S tempom nekje pod petimi minutami na kilometer. Ne vem sicer zakaj, ampak po temi gre vedno hitreje. Verjetno me stimulira oglašanje živali in svetleče se očke v temi, ki jih ošvrkne soj lučke :) Do Toškega čela se pot vedno malo vleče. Tudi tokrat. Kljub temi. Ampak iz Toškega po cesti navzdol spet leti. Vedno bolj se zavedam, kako pomembni so tudi hitri treningi teka navzdol. Na klancih se dobivajo ultraške tekme in če gor še nekako zgrizeš, te načete mišice navzdol dotolčejo :) V Šiški tudi moje noge postanejo malo težke. Nekako se zalimam za kolesarja pred mano in stisnem še zadnji kilometer.
Doma pa zaslužen (in potreben) tuš, regeneracijski sprehod s cuckom in zaslužen (ne toliko potreben) burek iz sosednje pekarne :)
Bilo je super popoldne. Fajn tek v dobri družbi, nekaj novih kolegov in uživanje noči na osamljenih gozdnih potkah. Nabralo se je slabih 20km s cca 600m vzpona na Grmado in nekaj drobiža po poti v slabih dveh urcah. Definitivno za ponoviti.





0 komentarji:

Moja fotografija
Photographer, designer, dreamer & long distance trail runner, finding out the true meaning of one's thought "To run an Ultra marathon you have to be arrogant enough to believe that you can do it... And stupid enough to try."